marți, 23 februarie 2016

Țara Buzaielor (I): Rezervația naturală "Valea Zimbrilor" din Acriș și Urlătoarea roșiatică

Printre dealurile domoale și platourile întinse ale tărâmului de la întâlnirea județelor Brașov, Covasna și Buzău, străjuite de colții Ciucașului, în depresiunea Întorsurii Buzăului, se găsește Rezervația "Valea Zimbrilor" (satul Acriș, comuna Vama Buzăului, județul Brașov). 
 
Țarcul, întins pe o suprafață de peste 10 hectare, se vede chiar de la intrarea în sat, așezat la poalele Țării Buzaielor. Întreaga rezervație, străbătută de râul Buzău în drumul său spre întorsură, ar trebui să se întindă, de fapt, pe o suprafață totală, de circa 100 de hectare, din care 80 de hectare de pădure, însă spațiul actual nu poate fi extins din lipsa fondurilor pentru împrejmuirea suprafeței.

35 de zimbri

Biletul de intrare în rezervație costă 5 lei, iar de curând a fost amenajată și o parcare. Turiștii pot face plimbări în jurul țarcului, admirând animalele. Pe alocuri sunt amenajate băncuțe și leagăne, astfel încât, dacă vremea este frumoasă, e o plăcere și o relaxare să observi zimbrii.


În rezervație se găsesc în acest moment 35 de zimbri, dintre care "suveranul" are nouă ani. Al doilea ca vârstă are șase ani și aproape o tonă, anul acesta fiind masculul dominant. Urmează să fie mutat în Rezervația de Zimbri din județul Neamț.

Printre ei, câteva căprioare și doi cerbi. Îngrijitorul trece pe lângă țarc plimbând o roabă de sfeclă din care aruncă din când în când peste gard. Animalele se duc după el, știind că urmează să primească porția de hrană. "Le dăm sfeclă, fân și concentrate", explică îngrijitorul și mai aruncă vreo câteva sfecle peste gard. Una dintre sfecle cade lângă gard, iar un zimbru încearcă să o apuce cu gura cu grijă să nu se atingă de cablul de curent electric care mărginește țarcul. 


Constituția mătăhăloasă și greoaie nu prea-l ajută, așa că îngrijitorul îi împinge sfecla un băț. "S-au învățat acuma cu firul de curent, dar când au fost în perioada de împerechere, au stricat țarcul. Zimbroaicele se mai reped în gard dacă sunt cu pui și trec turiști pe lângă țarc", povestește îngrijitorul.

A patra rezervație de zimbri din țară

Rezervația "Valea Zimbrilor" a fost înființată în 2008, ca urmare a unui proiect inițiat de Consiliul Județean Brașov în parteneriat cu localitatea Vama Buzăului, comuna Prejmer și Agenția de Dezvoltare Durabilă a județului Brașov. 

"Valea Zimbrilor" este cea de-a patra din România după cele de la Haţeg-Silvuţ (Hunedoara - 1958), Vânători-Neamţ (1969),  şi Neaga-Bucşani (Dâmbovița - 1982).
Zimbrul este o specie protejată de legea cinegetică din 2006, iar din 2005 zimbrul a fost inclus în Cartea Roșie a vertebratelor din România. De asemenea, zimbrul este o specie protejată și la nivel european, fiind inclus și pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN) din 2001, cu statutul de specie periclitată.

Urlătoarea - spectacolul tânguirii apelor

La vreo 3-4 kilometri de Vama Buzăului, spre Pasul Boncuța, pe un drum forestier la dreapta, găsiți una dintre cele mai frumoase cascade: Urlătoarea. Nu este atât de cunoscută precum Urlătoarea Bucegilor, dar este spectaculoasă. Urlătoarea plânge șiroind pe un versant calcaros, înroșit de atâta jale. 


"Cascada Urlătoarea este un fenomen hidrologic - front liniar de izvoare cu depuneri masive de tuf calcaros. La baza depozitelor de conglomerate cretacic inferioare apar pânzele de apă subterane care alimentează izvoarele (7-9) cu debit și temperatură constante tot anul", scrie pe un panou instalat pe platoul de la poalele cascadei. 





Apa se prelinge aproape invizibilă ca un șuvoi de lacrimi pe obrazul versantului și te îmbie să treci podețul și să urci, să ajungi la sursa lacrimilor. Nu e recomandat să faci asta dacă nu ești echipat cu bocanci, altfel, pe lângă faptul că te poți uda, există riscul să aluneci și să te accidentezi.




În zonă sunt amenajate mese și bănci și, de asemenea, există spații pentru camping. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu