joi, 26 februarie 2015

Stație radio CB = PNI Escort HP8001 ASQ

Ei, doar nu o să vă explic acuma de ce e bine să aveți o stație CB în mașină. :)
O să vă fac doar o prezentare a unei stații din familia PNI, modelul 8001, cel în care constructorul a adaugat și mufele pentru cască și microfon.


Am vrut să încerc această stație fiind atras în primul rând de prețul extrem de accesibil, lucru care ne intereseză pe toți, indiferent ce buget avem alocat pentru dotarea mașinii.
Un alt aspect atrăgător - dimensiunile reduse de gabarit: 115x36x152 mm, stația fiind mai mică decât cea pe care o aveam deja (Storm Discovery II).
Deși inițial am crezut că un reglaj în plus față de ce eram obișnuit mă va încurca, iată că nu a fost deloc așa.
Stația PNI are reglaje separate pentru squelch (SQ) și ASQ care fac treaba bună împreună.
Deși cei ce la PNI recomandă ca la pornirea stației să aveți ASQ la minim, puteți observa în imagine cam care este nivelul reglajelor la care am ajuns prin tatonare, în urma testării la un drum de 3 zile și 800 km parcurși.
Sigur că stația nu poate elimina toate zgomotele parazite, prezente în unele zone în cantitate mai mare, dar butonul de activare/dezactivare ASQ  de pe microfon are efectele dorite.
De mare ajutor sunt și butoanele de selectare canal de pe microfon, putând face trecerea mult mai ușor și rapid pe alt canal pentru discuțiile lungi sau mai intime.
O mică problemă am avut cu butonul de emisie, acesta ramânând uneori blocat la mijlocul cursei de revenire. In lipsa unei mai bune finisări, puțin ulei siliconic face minuni!
Alminteri microfonul este bun, preia fără distorsiuni vocea iar stația, în combinație cu o antenă ML 145 de 1.6 m este auzită în trafic la distanțe suficiente pentru informare.
Este bine să urmăriți când puteți și indicatoarele nivelului de semnal, vă veți face mai ușor o  idee de distanța care vă separă de partenerii de chat.
Ei, dichisul la această stație este posibilitatea montării unei căști cu microfon. Deși pentru mulți poate părea un moft, pentru alții poate fi un detaliu esențial.
In acest target intră de la cel care călătorește cu soacra în mașină până la șoferii de microbuz/autobuz/autocar sau șoferii privați ai personalităților. Cu ajutorul căștii, emisia nu mai este auzită decât de purtătorul ei, iar pentru emisie aveți un buton la microfonul care este pe firul de la cască, fir ce este destul de lung și flexibil, suficient să ajungă de la locul de montare al stației.
Că tot am pomenit de cablu, poate la microfon ar fi fost ok un cablu spiralat mai molicel.
După 4-5 ore de folosire stația nu era fierbinte, fapt care vă poate ajuta să o montați în spații mici, înguste, fără ventilație.
Una peste alta, cu ajutorul controalelor pe care le deține, stația își face treaba la fel de bine ca alte stații mult mai scumpe.
Vă asigur că lipsa ecoului și a roger-beepului vă va face mai simpatici în trafic și veți obține mai ușor informațiile.
Stația este o investiție bună mai ales pentru cei care fac ieșiri în teren și vorbesc mai mult pe 16!

Drum bun și recepție pe măsură!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu